Haku kaupungin sivuilta:
 
© Etelä-Pohjanmaan
Pelastuslaitos-liikelaitos
Hallintotoimisto
Nurmo-talo

Nurmontie 7, 60550 Nurmo
p. 06 416 2111 (kaup.keskus)
f. 06 416 2820

Laskutusosoite:
Seinäjoen kaupunki
Etelä-Pohjanmaan
Pelastuslaitos-liikelaitos
Pl 215, 60101 Seinäjoki


pelastuslaitos(at)seinajoki.fi

ETELÄ-POHJANMAAN PELASTUSLAITOS-LIIKELAITOS AJANKOHTAISTA:

 Varaudu liukkaisiin – erityishuomio turvaväliin ja tilannenopeuteen

Vaikka tiet olisivat laajalti sulat tai kuivat, voi liukkautta esiintyä hyvin paikallisesti esimerkiksi silloilla ja varjopaikoissa.
Yöpakkasten mukanaan tuoma liukkaus voi yllättää liikenteessä. Lämpötilan ei välttämättä tarvitse olla edes nollassa – jo ilman jäähtyminen voi saada tien paikoin petolliseksi. Liikenneturva painottaa, kuinka olennaista on ottaa mahdollisesti liukkaat riskipaikat huomioon ajossa ja asettaa oma ajonopeus olosuhteiden vaatimalle tasolle.
Tiet muuttuvat liukkaiksi, kun lämpötila käy yön aikana nollassa tai lähellä nollaa. Märkä tienpinta jäätyy esimerkiksi silloin, kun sateisen päivän jälkeen taivas selkenee yöksi ja lämpötila laskee. Välttämättä jäätyminen ei kuitenkaan edellytä sateita. Kun ilma on tarpeeksi kosteaa ja alkaa kylmetä, saa se aikaan liukkaan kuuran muodostumista.

Musta jää aiheuttaa vielä omat haasteensa, sillä se on poikkeuksellisen liukasta ja vaikea havaita. Pahimmillaan jääkerros näyttää auton valokeilassa samalta kuin märkä tienpinta.

Turvallisuutta kahdella t:llä: turvaväli ja tilannenopeus
Vakaat kesän keliolosuhteet totuttavat kuljettajat käyttäytymään olojen mukaisesti. Tottumuksen vuoksi olosuhteiden muuttuessa äkillisesti ei kuljettajan käyttäytyminen välttämättä muutu riittävästi.
 
Oikea tilannenopeus ehkäisee pidon menetystä ja riittävä turvaväli peräänajoa tai muuta onnettomuutta.
 
Vinkit liukkaiden varalle:
 • Valitse tilannenopeus liikenteen, kelin ja oman ajotaidon mukaan.
 • Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.
 • Aja kaarteeseen maltillisella nopeudella: näin vältät voimakkailta jarrutuksilta itse kaarteessa, mikä voi johtaa sivuluisuun.
 • Vältä ohituksia huonolla kelillä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.
 • Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan.

(Liikenneturva)

Muista heijastin!


Nurmon paloasemalla avoimien ovien päivä 17.9.2016 osana Moomma NURMOOS- tapahtumapäivää

Tapahtumapäivä keräsi paloasemalle runsaasti väkeä


Pelastuslaitoksen johtokunnan 13.9.2016 kokouksen päätösyhteenveto löytyy täältä.

 

Pelastusalan ansiomitali vimpeliläiselle Antero Lahdelle


Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ansiomitali luovutettiin tänään vimpeliläiselle Antero Lahdelle. Hän toimi esimerkillisesti viime kesäkuussa, kun hänellä heräsi epäily naapurin hyvinvoinnista.
– Kahdeksankymmentävuotiaan naapurinsa pelastaneelle Antero Lahdelle ei riittänyt arvelu, että iäkäs mies on kenties mennyt omille asioilleen ja unohtanut mainita siitä etukäteen. Tässä on nähty vaivaa ja arvioitu asiaa riskiperusteisesti selvittämällä mitä, miten ja missä on voinut tapahtua jotain. Kaikkien onneksi tilanne päättyi onnellisesti ja voimme olla tänään sitä täällä toteamassa ja Antero Lahtea huomioimassa, sanoo Pohjanmaan Pelastusalan Liiton puheenjohtaja, dosentti Veli-Pekka Nurmi.
Liitto myöntää vuosittain muutamia ansiomitaleita, joiden jakoperusteiden pääpaino on tapahtumien liittyminen jollain tavalla ansiokkaisiin toimiin pelastusalalla.
Poikkeustapauksissa, kuten Antero Lahdelle myönnetyn ansiomitalin osalta on tapahtunut, voidaan huomionosoituksia myöntää myös pelastusalan ulkopuolisiin tapahtumiin.
Myös pelastuslaitos huomioi Antero Lahtea  pelastuslaitoksen lahjalla.


E-P:n Pelastuslaitoksen osasto Power Truck Show:ssa viikonloppuna oli menestys:

Kunniapalkinto, edustava messuosasto: Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitos.
Iso valikoima erilaisia palo- ja pelastusautoja, sekä uusia ja vanhoja.
Tämä osasto pysäyttää myös perheen pienimmätkin.
Hienoa, että autoihin pääsee myös sisälle katsomaan ja kuvaamaan.
Positiivinen henkilökunta sekä mahtavaa yhteistyötä.

Yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitos, Ylihärmän sammutusmiehet ry, Ylihärmän palokuntanuoret ry, Alahärmän palomiehet ry, Jokivarren VPK, Paloautot nimeltä Junnu ja Jannu, Hämeen Pelastusliitto ry.


Uusia ajoneuvoja

 
Kuortaneen paloasemalle luovutettiin 19.7.2016 Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen Jurvan paloasemalla tehty säiliöauto.
 
Pelastuslaitokselle saatiin uusia sammutusautoja toukokuulla.
Autot vastaanotti pelastuslaitoksen johtoryhmän jäsenet.
Ylihärmän sammutusauton luovutus oli 26.5.2016

Isojoen sammutusauton luovutus oli 27.5. 2016


Avotulen tekoa koskeva ohje Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueella


Jätelaki kieltää jätteiden polttamisen. Varmista sallitaanko asianomaisen kunnan ympäristö- ja jätehuoltomääräyksissä risujen ja muun puhtaan puutavaran tai vastaavan avopolton. Useassa kunnassa avopoltto on kielletty taajaan asututulla - / kaava-alueella.
 • Kulotuksesta on aina ilmoitettava pelastuslaitokselle/ lähimmälle paloasemalle.
 • Valitse paikka avotulen teolle huolellisesti. Huomioi vallitsevat tuuliolosuhteet. Huolehdi ettei tuli pääse ryöstäytymään ympäristöön eikä savu aiheuta haittaa naapurille ja muulle ympäristölle.
 • Avotulta ei saa tehdä toisen maalle ilman lupaa.
 • Ennen sytyttämistä tulee paikalle varata riittävästi henkilöitä ja alkusammutuskalustoa. Esimerkiksi vesiletku, vesitynnyri, ämpäreitä, kastelukannu, hosa ja lapio ovat käyttökelpoisia alkusammutukseen. On hyvä kastella avotulen tekopaikan ympäristö ennen sytyttämistä.
 • Polttoa on valvottava tarkoin.
 • Avotulen pitämisen jälkeen on huolehdittava siitä, että tuli sammutetaan huolella. Tarvittaessa on järjestettävä jälkivartiointi.
Sytyttäjä vastaa aina avotulen teosta mahdollisesti aiheutuneista vahingoista.
 
Jos polttaminen on niin mittavaa, että ulkopuoliset voivat erehtyä ja luulla sitä valvomattomaksi paloksi, on siitä ennakolta ilmoitettava pelastusviranomaisille.
 
Pelastusviranomaiset antavat tarvittaessa lisäohjeita avotulen teosta.
Lisää tietoa ja lainsäädäntöä löytyy Ohjeet-sivuilta.


E-P:n Pelastuslaitos on mukana järjestämässä LähiTapiolan Sankarikoulutusta.

Lisätietoa löydät täältä.

 

 


v.2015 Hälytystilasto on luettavissa täältä.


Johtokunta on kokouksessaan 15.12.2015 §43 päättänyt nuohousyksikön hinnan muutoksesta:

Nuohousyksikön hinta Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueella 1.2.2016 alkaen on 0,76 € ALV 0%. Nuohouslaskun hintaan lisätään voimassaolevan ALV-prosentin mukainen summa.


Tässä videota paloaseman arjesta

Seinäjoen paloasemaltaVaraudu.info tuo turvatiedon helposti saataville

 
Jatkossa kaiken turvatiedon saa yhdestä paikasta. Juuri avattu Varaudu.info -verkkosivusto antaa ohjeita ja neuvoja onnettomuuksien ehkäisemiseen ja vaaratilanteissa toimimiseen. Ohjeiden ja neuvojen laatijat ovat viranomaisia ja muita luotettavia asiantuntijatahoja. Sivustoa hallinnoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.
 
Sivusto on helppokäyttöinen ja kaikille kansalaisille tarkoitettu maksuton palvelu. Ohjeet ja neuvot ovat selkeitä. Varaudu.infosta löytyy neuvoja muun muassa onnettomuuksien ehkäisemiseen, paloturvallisuuteen, rikosten estämiseen sekä liikenneturvallisuuteen. Laajan turvallisuuskäsityksen mukaisesti sivusto opastaa myös hyvinvoinnin ja terveyden kysymyksissä.
 
Ohjeiden ja neuvojen laatijat ovat viranomaisia ja muita luotettavia asiantuntijatahoja. Varaudu.info -sivuston on tuottanut Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja rahoittanut Reijo Rautauoman Säätiö.
 
Sivustoa hallinnoi SPEK, mutta jatkossa Varaudu.infoa on tarkoitus kehittää yhdessä muiden turvallisuusalan toimijoiden kanssa. Sivustolla on tietoa myös siitä, miten turvallisuusalan vapaaehtoistyöhön pääsee mukaan.
 
Sivusto toimii osoitteessa www.varaudu.info
 


 

lokakuu 26, 2016