Haku kaupungin sivuilta:
 
© Etelä-Pohjanmaan
Pelastuslaitos-liikelaitos
Hallintotoimisto
Nurmo-talo

Nurmontie 7, 60550 Nurmo
p. 06 416 2111 (kaup.keskus)
f. 06 416 2820

Laskutusosoite:
Seinäjoen kaupunki
Etelä-Pohjanmaan
Pelastuslaitos-liikelaitos
Pl 215, 60101 Seinäjoki


pelastuslaitos(at)seinajoki.fi

ETELÄ-POHJANMAAN PELASTUSLAITOS-LIIKELAITOS AJANKOHTAISTA:

 

Liikennevirasto on julkaissut kampanjavideon Selfie raiteilla voi tappaa

Katso YouTube-video täältä
 
Muista nämä asiat rautatiealueesta:
1. Radalle ei saa mennä, se on aina vaarallista
Kaikki rautatiealueella liikkuminen ja asiaton oleskelu on laissa kielletty. Tämä koskee mm. radan ylittämistä muusta kuin virallisesta radan ylityskohdasta sekä liikkumista ratapihalla tai ratapenkalla.
Rautatiealueella ei ole koskaan turvallista hetkeä liikkua. Rataverkolla liikkuu matkustajajunien lisäksi paljon erityyppisiä junia, joiden aikataulut muuttuvat usein.
2. Junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi
Junan lähestymisen huomaa usein vasta, kun on jo liian myöhäistä. Nopeimmillaan junat kulkevat jopa 220 km/h. Junan nopeudesta ja olosuhteista riippuen junan pysähtymismatka on jopa puolitoista kilometriä.
3. Ilkivalta on vaarallista myös tekijälle itselleen
Lain mukaan junalle on annettava esteetön kulku. Raiteelle laitetut esteet aiheuttavat vaaran niin ohikulkijalle, junan kuljettajalle ja matkustajille kuin ilkivallan tekijällekin. Ilkivaltaa on esimerkiksi raiteelle asetettu este, kuten kivi tai polkupyörä.
4. Sähköradalla on aina hengenvaara
Ratojen sähköjännitteet aiheuttavat hengenvaaran. Ratapihoilla seisovien vaunujen päälle kiipeäminen on kielletty välittömän hengenvaaran vuoksi.

Talonpolttoharjoitus Lappajärvellä 16.3.2017

Katso täältä Ilkka-lehden video pelastuslaitoksen torstaisesta talonpolttoharjoituksesta Lappajärveltä. Lisää tietoa harjoituksesta voit lukea Ilkka-lehdestä.


Pelastuslaitoksen johtokunnan 28.2.2017 kokouksen päätösyhteenveto löytyy täältä.
 

Johtokunta on kokouksessaan 28.2.2017 §14 päättänyt nuohousyksikön hinnan muutoksesta:

Nuohousyksikön hinta Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitoksen alueella 1.4.2017 alkaen on 0,78 € ALV 0%. Nuohouslaskun hintaan lisätään voimassaolevan ALV-prosentin mukainen summa.


Varaudu liukkaisiin – erityishuomio turvaväliin ja tilannenopeuteen

Vaikka tiet olisivat laajalti sulat tai kuivat, voi liukkautta esiintyä hyvin paikallisesti esimerkiksi silloilla ja varjopaikoissa.
Yöpakkasten mukanaan tuoma liukkaus voi yllättää liikenteessä. Lämpötilan ei välttämättä tarvitse olla edes nollassa – jo ilman jäähtyminen voi saada tien paikoin petolliseksi. Liikenneturva painottaa, kuinka olennaista on ottaa mahdollisesti liukkaat riskipaikat huomioon ajossa ja asettaa oma ajonopeus olosuhteiden vaatimalle tasolle.
Tiet muuttuvat liukkaiksi, kun lämpötila käy yön aikana nollassa tai lähellä nollaa. Märkä tienpinta jäätyy esimerkiksi silloin, kun sateisen päivän jälkeen taivas selkenee yöksi ja lämpötila laskee. Välttämättä jäätyminen ei kuitenkaan edellytä sateita. Kun ilma on tarpeeksi kosteaa ja alkaa kylmetä, saa se aikaan liukkaan kuuran muodostumista.

Musta jää aiheuttaa vielä omat haasteensa, sillä se on poikkeuksellisen liukasta ja vaikea havaita. Pahimmillaan jääkerros näyttää auton valokeilassa samalta kuin märkä tienpinta.

Turvallisuutta kahdella t:llä: turvaväli ja tilannenopeus
Vakaat kesän keliolosuhteet totuttavat kuljettajat käyttäytymään olojen mukaisesti. Tottumuksen vuoksi olosuhteiden muuttuessa äkillisesti ei kuljettajan käyttäytyminen välttämättä muutu riittävästi.

Oikea tilannenopeus ehkäisee pidon menetystä ja riittävä turvaväli peräänajoa tai muuta onnettomuutta.

Vinkit liukkaiden varalle:

  • Valitse tilannenopeus liikenteen, kelin ja oman ajotaidon mukaan.
  • Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.
  • Aja kaarteeseen maltillisella nopeudella: näin vältät voimakkailta jarrutuksilta itse kaarteessa, mikä voi johtaa sivuluisuun.
  • Vältä ohituksia huonolla kelillä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.
  • Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan.

(Liikenneturva)


Katso Ilkka-lehden video Seinäjoen paloaseman palomiesten autonnostoharjoituksesta täältä.


112 Suomi
Nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa
 
Kun soitat hätäpuhelun 112 Suomi -sovelluksen kautta, Hätäkeskuslaitos saa automaattisesti sijaintitietosi. 
Lisää tietoa sovelluksesta löydät täältä.

 Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitos -liikelaitos aloittaa C-ajokorttikoulutuksen omalle sopimushenkilöstölle

Pelastuslaitoksen toiminnassa käytetään toistuvasti pelastusajoneuvoja, joiden kuljettajilta edellytetään C-luokan ajo-oikeutta. Viime vuosien aikana on ollut havaittavissa, etteivät uudet koulutettavat sammutusmiehet hanki oma-aloitteisesti ”kuorma-autokorttia”. Riittävän ajo-oikeuden puuttuminen on nähty tulevaisuudessa rajoittavan pelastuslaitoksen toimintaa, ellei asiaa kyetä korjaamaan.
Pelastuslaitos on päättänyt reagoida tilanteeseen ennakoivasti ja näin ollen hankki opetukseen tarvittavat luvat, varusti Kurikan säiliöauton opetuspolkimilla ja opetusajosta kertovalla kolmiolla. Omasta sopimushenkilöstöstä löytyi myös ajo-opettaja, liikenneopettajan pätevyyden omaava Hannu Viinamäki. Ajo-opetus aloitetaan helmikuun alkupuolella Kurikan paloasemalla.
Oman opetustoiminnan avulla pelastuslaitoksen tavoitteena on turvata hälytysvalmius myös tulevaisuudessa. Ensimmäiselle kurssille on ilmoittautunut 35 sammutusmiestä eri puolilta Etelä-Pohjanmaata.
Opetuksen aikana säiliöauto ei ole poissa valmiudesta, vaan liikkuu kotiasemansa ympäristössä ja on jatkuvasti hälytysvalmiudessa. Mahdollisen hälytyksen tullessa opettaja siirtyy kuljettajaksi.


Palovaroitin on henkivartijasi

Palovaroitin havaitsee pienenkin määrän tulipalossa syntyvää savua. Se on tultakin vaarallisempaa. Pienessäkin palonalussa savu täyttää asunnon muutamassa minuutissa, ja yöllä saatat menehtyä savuun heräämättä, ellei sinulla ole toimivaa palovaroitinta.
Toimiva palovaroitin herättää sinut. Saat aikaa pelastautua ja kutsua apua, ennen kuin on liian myöhäistä. Pidä siis huolta palovaroittimistasi, niin nekin pitävät huolta sinusta.
Jokaisen asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin. Se sijoitetaan makuuhuoneiden ja muiden tilojen väliin ja ylemmissä kerroksissa portaikon yläpuolelle. Palovaroittimia on oltava vähintään yksi kutakin alkavaa 60 m2 kohti. (SPEK)
Lisää tietoa löytyy mm. SPEKin sivuilta

Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitoksen Facebook-sivut ovat nyt avattu, käykää katsomassa niitä täältä tai klikkaamalla alla olevaa logoa


 


maaliskuu 24, 2017