Haku kaupungin sivuilta:
 
© Etelä-Pohjanmaan
Pelastuslaitos-liikelaitos
Hallintotoimisto

Palovahti 3, 60100 Seinäjoki
p. 044 418 1200
f. 06 416 2820

Laskutusosoite:
Seinäjoen kaupunki
Etelä-Pohjanmaan
Pelastuslaitos-liikelaitos
Pl 215, 60101 Seinäjoki


pelastuslaitos(at)seinajoki.fi

ETELÄ-POHJANMAAN PELASTUSLAITOS-LIIKELAITOS AJANKOHTAISTA:

Pelastuslaitoksen johtokunnan 15.9.2020 kokouksen päätösyhteenveto löytyy täältä.


 

Ilmatieteenlaitos ennustaa keskiviikolle ja torstaille voimakkaita tuulia merelle ja maa-alueille. Voimakas tuuli voi aiheuttaa mm. puiden kaatumisia ja sähkökatkoja. Merelle on myös luvattu erittäin voimakasta aallokkoa. Myrskyn vuoksi merelle ei nyt kannata lähteä lainkaan ja muutenkin on syytä välttää matkustamista. Jos autoilu on välttämätöntä, varaa mukaan lämpimät ulkoiluvaatteet ruokaa ja juomaa.
Myrskyihin on aina viisasta varautua etukäteen. Lataa siis matkapuhelimet ja tarkista taskulamppujen paristot. Tarkista ja tarvittaessa päivitä myös kotivarasi (riittävä määrää vettä, ruokaa ja muita päivittäin välttämättä tarvittavia tavaroita). Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi, jotta hätä ei yllätä, vaikka täydennyksiä ei muutamaan päivään voisikaan hankkia. Lisää kotivarasta voit lukea SPEK:in sivuilta. http://www.spek.fi/Suomeksi/Turvatietoa/Onnettomuudet-ja-hairiotilanteet/Kotivara


Myrskyjen aikana pelastuslaitos hoitaa akuutteja ja vaaraa aiheuttavia tilanteita. Mieti siis aina hieman etukäteen, ennen kuin soitat hätäkeskukseen. Sellaiset tuhot, joista ei ole välitöntä haittaa tai vaaraa, tulee hoitaa myöhemmin itse tai yhteistyössä esim. kunnan kanssa. Jos vauriopuu /-puut ovat kaatuneet sähkölinjan päälle, on asiasta ilmoitettava oman alueen energiayhtiöön. Linjojen päälle kaatuneita puita ei saa mennä itse poistamaan sähköiskuvaaran takia.


PÄIVÄÄ PALOASEMALLA VIETETÄÄN MARRASKUUSSA VAIN VIRTUAALISESTI
Koronatilanteen takia paloasemilla vietettävät Päivä Paloasemalla -tapahtumat perutaan tältä vuodelta. Paloturvallisuusviikko-hanke tuottaa tänä vuonna virtuaalisen paloaseman, jossa on monipuolista sisältöä niin parantamaan kotien paloturvallisuutta kuin rekrytoimaan uutta väkeä palokuntiin.
Tapahtumat paloasemilla päätettiin perua pelastustoimen toimintakyvyn turvaamiseksi. Paloasemien henkilöstön altistuminen koronavirukselle halutaan minimoida.
Lisätietoa virtuaalisesta paloasemasta ja paloturvallisuusviikosta tulee marraskuussa.


Koronavilkku

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu.


Lue lisää sovelluksesta


Koti paloturvalliseksi helposti

Kodin turvallisuus ei vaadi avaruusmatematiikan hallintaa tai suuria investointeja, vaan se onnistuu mainiosti yksinkertaisilla ja toimintakuntoisilla välineillä. Ikälopuille palovaroittimille kannattaa heittää heipat, samaten vuosikymmenen kodin siivouskomerossa nököttänyt käsisammutin joutaa jo pois. On aika päivittää kodin paloturvallisuusvälineet.

  • Toimivat perusvälineet riittävät eivätkä ne ole kalliita. Tärkeintä on, että kodista löytyy riittävästi toimintakuntoisia palovaroittimia ja että ne on asennettu oikein, sanoo Ylistaron paloaseman palomestari Maria Antila.
  • Palovaroittimen kunnon ja toimivuuden testaaminen tulee tehdä aina valmistajan ohjeiden mukaan, hän painottaa.


Perusasiat niin kesä- kuin talvikodin turvallisuudesta huolehdittaessa ovat yksinkertaisia.

Lähdetään ajattelemaan pelastustilannetta. Kotiin on hälytetty vaikkapa ambulanssi tai palokunta. Jos kiinteistökohtainen numero puuttuu kokonaan talon seinästä, jos se on peittynyt kasvaneiden puiden ja pensaiden oksistoon, menee apua tarvitsevan kohteen etsimiseen kenties kohtalokkaasti aikaa, Antila maalailee kauhuskenaariota.

 Talonumero voi pelastaa ihmishengen

Ikävä kyllä skenaariolle on todellisuuspohjaa niin Seinäjoen keskustassa, sen liepeillä kuin haja-asutusalueillakin.

Omassa työssäni olen törmännyt vastaaviin tilanteisiin usein, vahvistaa Seinäjoen kaupungin rakennusvalvonnan tarkastusinsinööri Sirpa Ollila.

Naiset tekevät kiinteää yhteistyötä, koska valmisteilla olevien uudisrakennusten sekä valmiiden ja jo asuttujen, huomautettujen rakennusten kunto ja turvallisuus sivuavat molempien toimialaa. Tarkastuksia tehdään yhdessäkin.
Naisten mukaan etenkin haja-alueiden asukkaat joskus ajattelevat metsittyneen ympäristön olevan suojaava elementti. Rosvotpa eivät tänne löydä!

Ajatellaan, etteivät tänne ainakaan kutsumattomat eksy, kun ei valo kajasta tielle ja tupa peittyy puskiin. Pelastustilanteissa tilanne on vakava. Auttamaan tullut henkilöstö ei välttämättä seutua tiestöineen tunne kuten vakituinen asukas, Antila ja Ojala huomauttavat. Viivytys oikeaa kohdetta etsiessä voi maksaa pahimmillaan ihmishengen.

Naisten mukaan jokaisen kannattaa miettiä kotinsa varapoistumistietä ennen kuin eteen tulee tilanne, jolloin normaaliväylää ei voi käyttää.

Hätäpoistuminen kannattaa selvittää etukäteen.

20 vuotias palovaroitin

Antila listaa muutamia asioita, jotka jo laki edellyttää asuntoon.

  • Jokaiseen alkavaan 60 neliön tilaan on asennettava toimiva palovaroitin. Jos neliöitä on vaikkapa 80, varoittimia asennetaan tuolloin kaksin kappelein, eri puolille asuntoa.
  • Palovaroittimista tulee muistaa, että ne vanhenevat valmistajasta riippuen 5-10 vuoden aikana. Ennätys taitaa olla palovaroittimella, joka oli asennettu paikalleen parikymmentä vuotta sitten, muistelee palomestari.
  • Sammutuspeitto ei ole kodeissa pakollinen, mutta ehdottoman suositeltava väline.
  • Samaten käsisammutin olisi kodista hyvä löytyä, joskaan pakollinen se ei ole.

Nykysuosituksen mukaan ehdottaisin nestesammutinta, koska se on tehokas eikä sotke pahasti paikkoja.
Käsisammuttimien säilytyspaikasta riippuen sen tarkastusväli vaihtelee vuodesta kahteen. Jos sammutin on paikassa, jossa lämpötila vaihtelee pakkasesta kesäkeliin tai se altistuu vaikkapa kosteudelle tai tärinälle, tarkastusväli on vain vuosi.

  Maria Antila suosittaa käsisammuttimen hankintaa kotiin


Liesituulettimen ritilä tiskiin
Liesituulettimen rasvasuodatin on monessa kodissa paikka, jota ei säännöllisesti muisteta pestä.

Sen voi pestä normaalisti myös tiskikoneessa tai käsin muiden tiskien tapaan altaassa, muistuttaa palomestari Maria Antila.
Toinen arjen tohinassa unohtuva asia on pimeänä vuodenaikana lisääntyvä kynttilöiden polttaminen.
Allaspalo syttyy herkästi, jos kynttilät tai tuikut asetellaan tiheästi ja lähekkäin samalle alustalle.

Teksti ja kuva
Tiina Rantahalvari, kaupunkiympäristön toimiala


Tulvakeskus/SYKE on julkaissut uuden vesitilannepalvelun.

Löydät sen osoitteesta www.vesi.fi

Vesi.fi-verkkopalvelu kertoo koko Suomen alueelta tiedot veden, lumen ja jään määrästä.
Verkkopalvelussa on päivitetty vesitilannepalvelu, jonka avulla käyttäjä saa täsmätietoa haluamansa paikan vesitilanteesta.

Vesitilannepalvelun tarjoamia tietoja ovat esimerkiksi vedenkorkeus, valunta, sademäärä ja pintaveden lämpötila. Talvella verkkopalvelu kertoo muun muassa lumikuorman, lumen ja roudan syvyyden sekä jään paksuuden.

Vesi.fi on suunnattu vesiasioista kiinnostuneille kansalaisille, mutta se palvelee myös vesitietoa hyödyntäviä viranomaisia ja muita ammattilaisia.

Tarjolla on runsaasti faktatietoa vedestä. Tietoa kerrotaan havainnollisilla kuvilla, graafeilla, kartoilla sekä tiedotteilla. Palvelussa julkaistaan Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen tuottamat valtakunnalliset ja ELY-keskusten alueelliset vesitiedotteet, ja se kokoaa myös poimintoja Twitter-virrasta. Sisällön tuottavat eri vesiviranomaiset.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin meneillään olevissa tulvatilanteissa tulvaennusteet ja -varoitukset löytyvät toistaiseksi myös osoitteesta www.ymparisto.fi/tulvatilanne. Vesi.fi toimii rinnakkain ymparisto.fi-verkkopalvelun kanssa.


Rakennusten nuohous koronavirusepidemian pitkittyessä

Hallitus on 6.5.2020 tehnyt periaatepäätöksen siirtymisestä laajamittaisista
rajoitustoimista hallittuun suositusten ja rajoitusten purkamiseen.
Sisäministeriö on seurannut valtioneuvoston linjauksia arvioidessaan
nuohousta koskevan suosituksen tarpeellisuutta.

 
Nuohouksesta on huolehdittava joka tapauksessa

 
Tämän hetkisten tietojen perusteella koronaepidemiatilanne ja
poikkeukselliset olot jatkuvat vielä pitkään. Rakennusten nuohouksia ei
kuitenkaan voi siirtää määräämättömäksi ajaksi tai jättää kokonaan
tekemättä. Paloturvallisuussyistä on tärkeää, etteivät rakennusten omistajat
siirrä nuohouksia perusteettomasti ja että säännöllisessä käytössä olevat
tulisijat ja savuhormit nuohotaan säädetyin määrävälein.

Rakennuksen nuohousajankohtaa suunnitellessa on hyvä huomioida, että lämmityskauden alku syksyllä on nuohouspalvelujen sesonkiaikaa. Tällöin nuohoojan saamista voi joutua jonottamaan. Nuohoojat palvelevat asiakkaitaan kuitenkin ympäri vuoden.

Säännöllisen nuohouksen lisäksi rakennuksen omistajan tai haltijan on
pidettävä tulisijat ja savuhormit sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan
käyttää turvallisesti. Nuohoustodistukseen kirjataan aina nuohoojan
mahdollisesti havaitsemat viat ja puutteet. Nuohooja voi merkitä asiakkaalle
annettavaan nuohoustodistukseen laajemmin myös tulisijan käyttöä opastavia
tietoja.

Nuohouksen hintasääntely päättyi vuonna 2019. Nuohousta tilatessa on hyvä tarkistaa nuohouksen hinta etukäteen.


Pelastuslaitokselta on lähetetty pientaloihin, vapaa-ajan asuntoihin, rivitaloihin ja kerrostaloihin omatoimista palotarkastusta varten Paloturvallisuuden itsearviointioppaita ja täytettävät lomakkeet. Näitä lähetetään vuosittain 10v välein tarkastettaviin kohteisiin.

Lisätietoa saat oman kuntasi pelastusviranomaiselta.

Näissä Kymenlaakson pelastuslaitoksen ohjevideoissa käydään läpi kuinka toimitaan, kun olet saanut kyseisen materiaalin.

Opasvideo 1

Opasvideo 2


Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos haluaa muistuttaa, että polttoaineita ei säilytetä sellaisissa paikoissa, joissa polttoaineiden säilyttäminen on kielletty eikä ylitetä sallittuja polttoaineiden säilytysmääriä.


Lisäksi on huomioitava, että säiliöt ja astiat joissa säilytetään polttoainetta, ovat siihen käyttöön valmistettuja, hyväksyttyjä ja toimintakuntoisia.

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150685

 


Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos on ohjeistanut henkilöstöään COVID-19 tilanteen vaatimista toimenpiteistä.

Vierailuja paloasemille on rajoitettu.

Yhteydenotot ensisijaisesti soittamalla tai sähköpostilla tavoittelemallenne viranhaltijalle.


Ajo-ohje Seinäjoen  paloasemalle löytyy täältä:

 
112 Suomi
Nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa
 
Kun soitat hätäpuhelun 112 Suomi -sovelluksen kautta, Hätäkeskuslaitos saa automaattisesti sijaintitietosi. 
Lisää tietoa sovelluksesta löydät täältä.
 


Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa.

 

 

syyskuu 18, 2020