Haku kaupungin sivuilta:
 
© Etelä-Pohjanmaan
Pelastuslaitos-liikelaitos
Hallintotoimisto
Nurmo-talo

Nurmontie 7, 60550 Nurmo
p. 06 416 2111 (kaup.keskus)
f. 06 416 2820

Laskutusosoite:
Seinäjoen kaupunki
Etelä-Pohjanmaan
Pelastuslaitos-liikelaitos
Pl 215, 60101 Seinäjoki


pelastuslaitos(at)seinajoki.fi

ETELÄ-POHJANMAAN PELASTUSLAITOS-LIIKELAITOS AJANKOHTAISTA:

Kulotusten aikaa

Tästä linkistä löydät avotulen tekoa koskevan ohjeen, siitä löydät tietoa kulottamiseen.


NouHätä aluekilpailu käytiin 5.4.2017 Alahärmässä.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön yhteistyökumppanina tapahtumassa olivat tänä vuonna Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos ja Pohjanmaan Pelastusalan Liitto ry.

Kilpailijat tulivat kolmen aluepelastuslaitoksen alueelta. 28 koulun 84 koululaista kilpailivat paloturvallisuutta ja ensiapua käsittelevillä tehtävärasteilla kolmen henkilön joukkueissa Huvipuisto Power Parkissa, Alahärmässä.

Etelä-Pohjanmaan alueelta voittajajoukkue löytyi Alahärmän yläkoulusta, Keski-Pohjanmaan alueelta voittajaksi selviytyi Toholammin yläaste ja Pohjanmaan aluetta edustaa Kuopiossa pidettävässä finaalissa Isonkyrön yläkoulu.

Kuopion Pelastusopistoon valtakunnalliseen loppukilpailuun 4.5.2017 lähtevät joukkueet:

Alahärmän yläkoulu: Petra Kärkkäinen, Anu Latvala ja Elina Pietikäinen.

Toholammin yläaste (Kuusiston koulu): Siiri Ahokas, Emma Hietala ja Helmi Kulju.

Isonkyrön yläkoulu: Erika Laine, Tiina Niemi, Anni Laurila.

  Ihmiset ovat epävarmoja, miten sisälle suojaudutaan

SPEK teki kyselyn asukkaille Porissa sattuneen rajun tehdaspalon jälkeen
 
Kansalaiset ovat epävarmoja oikeasta toiminnasta myrkyllisten kaasujen aiheuttamissa vaaratilanteissa. Tällainen tulkinta käy ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tekemästä asukaskyselystä, joka koski Porissa tammikuussa sattunutta pigmenttitehtaan rajua tulipaloa ja siitä ympäristöön levinneitä myrkyllisiä savukaasuja. Viranomaiset antoivat tilanteesta vaaratiedotteen  alueille, joissa ihmisten olisi tullut suojautua sisätiloihin, pysäyttää ilmanvaihto ja sulkea ovet, ikkunat ja ilmanvaihtoaukot.
 
Kyselyyn vastanneista 63 % haluaa lisää tietoa oikeista toimintamalleista vastaavissa tilanteissa. Kyselyn pohjalta ilmeni myös, että ihmiset eivät välttämättä toimisi viranomaisten ohjeiden mukaisesti. 54 % vastaajista valitsi vaihtoehdon ”pysyttelin/pysyttelisin sisätiloissa” ja 45 % ”varmistin/varmistaisin, että ovet, ikkunat ja ilmanvaihtoaukot oli suljettu”.
 
Tässä ohje, kuinka toimit kemikaalionnettomuuksissa:


Jurvan paloasemalla tehdään pelastuslaitoksemme kannalta erittäin tärkeää työtä, sillä palomestari Jukka Hietamäki ja kalustonhoitaja Janne Saikkonen huolehtivat pelastuslaitoksemme ajoneuvokalustosta; he rakentavat, varustelevat ja korjaavat autoja.
Alla linkki lehtijuttuun:
 
 

Liikennevirasto on julkaissut kampanjavideon Selfie raiteilla voi tappaa

Katso YouTube-video täältä
 
Muista nämä asiat rautatiealueesta:
1. Radalle ei saa mennä, se on aina vaarallista
Kaikki rautatiealueella liikkuminen ja asiaton oleskelu on laissa kielletty. Tämä koskee mm. radan ylittämistä muusta kuin virallisesta radan ylityskohdasta sekä liikkumista ratapihalla tai ratapenkalla.
Rautatiealueella ei ole koskaan turvallista hetkeä liikkua. Rataverkolla liikkuu matkustajajunien lisäksi paljon erityyppisiä junia, joiden aikataulut muuttuvat usein.
2. Junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi
Junan lähestymisen huomaa usein vasta, kun on jo liian myöhäistä. Nopeimmillaan junat kulkevat jopa 220 km/h. Junan nopeudesta ja olosuhteista riippuen junan pysähtymismatka on jopa puolitoista kilometriä.
3. Ilkivalta on vaarallista myös tekijälle itselleen
Lain mukaan junalle on annettava esteetön kulku. Raiteelle laitetut esteet aiheuttavat vaaran niin ohikulkijalle, junan kuljettajalle ja matkustajille kuin ilkivallan tekijällekin. Ilkivaltaa on esimerkiksi raiteelle asetettu este, kuten kivi tai polkupyörä.
4. Sähköradalla on aina hengenvaara
Ratojen sähköjännitteet aiheuttavat hengenvaaran. Ratapihoilla seisovien vaunujen päälle kiipeäminen on kielletty välittömän hengenvaaran vuoksi.

Talonpolttoharjoitus Lappajärvellä 16.3.2017

Katso täältä Ilkka-lehden video pelastuslaitoksen torstaisesta talonpolttoharjoituksesta Lappajärveltä. Lisää tietoa harjoituksesta voit lukea Ilkka-lehdestä.


Pelastuslaitoksen johtokunnan 28.2.2017 kokouksen päätösyhteenveto löytyy täältä.

 

Johtokunta on kokouksessaan 28.2.2017 §14 päättänyt nuohousyksikön hinnan muutoksesta:

Nuohousyksikön hinta Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitoksen alueella 1.4.2017 alkaen on 0,78 € ALV 0%. Nuohouslaskun hintaan lisätään voimassaolevan ALV-prosentin mukainen summa.


Katso Ilkka-lehden video Seinäjoen paloaseman palomiesten autonnostoharjoituksesta täältä.


112 Suomi
Nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa
 
Kun soitat hätäpuhelun 112 Suomi -sovelluksen kautta, Hätäkeskuslaitos saa automaattisesti sijaintitietosi. 
Lisää tietoa sovelluksesta löydät täältä.

 Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitos -liikelaitos aloittaa C-ajokorttikoulutuksen omalle sopimushenkilöstölle

Pelastuslaitoksen toiminnassa käytetään toistuvasti pelastusajoneuvoja, joiden kuljettajilta edellytetään C-luokan ajo-oikeutta. Viime vuosien aikana on ollut havaittavissa, etteivät uudet koulutettavat sammutusmiehet hanki oma-aloitteisesti ”kuorma-autokorttia”. Riittävän ajo-oikeuden puuttuminen on nähty tulevaisuudessa rajoittavan pelastuslaitoksen toimintaa, ellei asiaa kyetä korjaamaan.
Pelastuslaitos on päättänyt reagoida tilanteeseen ennakoivasti ja näin ollen hankki opetukseen tarvittavat luvat, varusti Kurikan säiliöauton opetuspolkimilla ja opetusajosta kertovalla kolmiolla. Omasta sopimushenkilöstöstä löytyi myös ajo-opettaja, liikenneopettajan pätevyyden omaava Hannu Viinamäki. Ajo-opetus aloitetaan helmikuun alkupuolella Kurikan paloasemalla.
Oman opetustoiminnan avulla pelastuslaitoksen tavoitteena on turvata hälytysvalmius myös tulevaisuudessa. Ensimmäiselle kurssille on ilmoittautunut 35 sammutusmiestä eri puolilta Etelä-Pohjanmaata.
Opetuksen aikana säiliöauto ei ole poissa valmiudesta, vaan liikkuu kotiasemansa ympäristössä ja on jatkuvasti hälytysvalmiudessa. Mahdollisen hälytyksen tullessa opettaja siirtyy kuljettajaksi.


Palovaroitin on henkivartijasi
 

Palovaroitin havaitsee pienenkin määrän tulipalossa syntyvää savua. Se on tultakin vaarallisempaa. Pienessäkin palonalussa savu täyttää asunnon muutamassa minuutissa, ja yöllä saatat menehtyä savuun heräämättä, ellei sinulla ole toimivaa palovaroitinta.
Toimiva palovaroitin herättää sinut. Saat aikaa pelastautua ja kutsua apua, ennen kuin on liian myöhäistä. Pidä siis huolta palovaroittimistasi, niin nekin pitävät huolta sinusta.
Jokaisen asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin. Se sijoitetaan makuuhuoneiden ja muiden tilojen väliin ja ylemmissä kerroksissa portaikon yläpuolelle. Palovaroittimia on oltava vähintään yksi kutakin alkavaa 60 m2 kohti. (SPEK)
 
Patterinvaihtoon liittyy muutama kikka:
  1. Patteriin päiväys tussilla, jotta muistaa vuoden päästä vaihtaa uuden
  2. Teippiin päiväys, että langattomasti ketjutetun varoittimen paristot tulee vaihdettua valmistajan ohjeiden mukaisesti
  3. Varoittimeen päiväys milloin asennettu, niin muistaa pitää varoittimelle 10v synttärit ja samalla eläkejuhlat. Uuteen varoittimeen jälleen tussilla asennuspäivä. Osa varoittimista pääsee aiemmin eläkkeelle!
+       Jos ei teippaa 9v pariston napoja, ottaa tietoisen tulipaloriskin.
Myös litiumpatterit on riskaabeleja patteriläjässä, joten kaikki kannattaa teipata.
Lisää tietoa löytyy mm. SPEKin sivuilta

Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitoksen Facebook-sivut ovat nyt avattu, käykää katsomassa niitä täältä tai klikkaamalla alla olevaa logoa


huhtikuu 28, 2017